Vad är Indian Clubs?

Indian Clubs

Indian Clubs har tusenåriga anor från Indien där de användes för att öka soldaternas styrka, rörlighet och balans. Britterna som insåg fördelarna med Indian Clubs tog dem till Europa där det snabbt blev populärt, framförallt i Tyskland. Tyska emigranter tog dem senare till USA under 1800-talet där speciella atletklubbar, så kallade “Turner halls”, växte upp. Indian Clubs blev även en gren i OS under 1900-talets början.

En typisk Turner hall där man tränar Indian Clubs

Att träna med Indian clubs minskade i popularitet under 1920-talet till förmån för andra sporter och försvann nästan helt men genom Dr. Ed Thomas försorg har denna träningsform bevarats och åter fått en nystart nu när DragonDoor tagit upp denna gamla träningstradition.

Axlar och nacke är välkända problemområden hos den moderna människan. Vi har ofta en kollapsad hållning med framåtroterade axlar och insjunket bröst där rotatorkuffmusklerna är understimulerade genom passivt sittande framför datorer, TV-tittande och bilkörning. Monotona och statiska arbeten som kassabiträde, frisör, servitris eller kontorsrelaterade arbeten skapar ytterligare stel och orörlig muskulatur kring bröstryggen.

Indian Club-träning stärker axlarnas små stabiliserande muskler (rotatorkuff), ökar rörligheten i skulderpartiet, förbättrar koordinationen och tränar armbågar, underarmar och handleder på ett skonsamt och effektivt sätt samt ger ett mer naturligt rörelsemönster för hela överkroppen. Indian Clubs är också ett utmärkt och effektivt sätt att återfå den förlorade rörligheten i vår överkropp samt öka blodgenomflödet i axel- och nackmuskulatur. Förutom den fysiska rörlighetsträningen fokuserar Indian Clubs på en rakare och stabilare hållning bland annat genom att vi aktiverar core-muskulaturen på riktigt sätt, detta även när kroppen är i rörelse.

När vi tränar med Indian Clubs utförs komplexa samt både symmetriska och asymmetriska rörelsemönster som kräver hög koncentration och aktivering av vårt nervsystem vilket därför också ger oss en mental utmaning.

Idag sitter vi 70 procent av vår vakna tid och ju mer stillasittande vi är desto större risk för följdsjukdomar, så som hjärt- och kärlsjukdomar. Kroppen är skapad under förhållanden att röra på sig och vårt stillasittande liv påverkar kroppen negativt. Men forskning har på senare tid visat att vårt stillasitande liv och dess negativa bieffekter lätt kan motverkas genom att vi då och då rör på oss. Bara genom att stå upp och arbeta två timmar om dagen kan under rätt förutsättningar göra att man går ner tio kilo i vikt på ett år. Enzymet lipoproteinlipas (LPL) som ska ta hand om förbränningen av blodfetter stängs av när vi sitter still längre stunder men aktiveras lätt genom att stå upp och arbeta eller bara genom att röra en stund på armarna. Att ha ett par indian clubs på kontoret som man då och då kan svinga en kort stund ett par gånger om dagen är ett därför ett perfekt verktyg för att få igång LPL-aktiviteten. Mer information om LPL-forskingen här >>>

Att träna med Indian Clubs är ingen styrketräning i den bemärkelsen att man lyfter tunga vikter för att öka sin maximala styrka utan skall ses som ett komplement till annan styrketräning, som tex kettlebellsträning och kroppsviktsträning. Indian clubs är dessutom ett utmärkt sätt att värma upp leder och ligament inför hårdare styrkepass.

Dr. Ed Thomas original Indian Clubs

Kettlebell Center har exklusiv rätt att sälja Dr. Ed Thomas original Indian Clubs i Sverige. Dessa klubbor är gjorda av armerad och talkfylld polypropylen samt har en perfekt balans och finish. De finns i två storlekar – 0,5 kg (1 lb) och 1,0 kg (2 lbs).

Vi rekommenderar alla att börja med den lättaste vikten på 0,5 kg oavsett styrka och fysisk kondition. Det är rörelsen som är i fokus, inte vikten!

Köp Indian clubs här!

Club Swinging Essential

Vi säljer även Club Swinging Essential (bok med DVD) med Dr. Ed Thomas, Brett Jones och Gray Cook som är en utmärkt start för din träning med Indian Clubs. Du får en grundlig historisk bakgrund och en lika grundlig genomgång i att hantera dem. Brett Jones är Master RKC och är efter Dr. Ed Thomas huvudtränare på Dragon Door i Indian Club Training och Gray Cook är en mycket duktig och erkänd sjukgymnast som bland annat skrivit storsäljaren Athletic Body in Balance.

Kurser

Kettlebell Center ordnar kontinuerligt kurser i träning med Indian Clubs. För aktuella datum, se under boka kurser ovan. Filmen nedan är från en av dessa tillfällen.

Tillbaka till Indian Clubs >>>